Otthonteremtő lakáshitel

A lakáshitelt igényelhetjük új- és használt lakás vásárlásra.
További lakáscélú hitel lehet még a lakás felújítás, korszerűsítés, bővítés, tetőtérbeépítés.

Lakáshitel személyi feltételei

A lakáshitelt igényelheti minden nagykorú, cselekvőképes személy. Az adós az, aki a jövedelmével felel a hitel visszafizetéséért. Aki az ingatlanfedezetnek lesz a tulajdonosa (gyakran ez megegyezik az adóssal), ő lesz a zálogkötelezett, mert ő a zálogtárggyal felel a hitel visszafizetéséért.

Az igazolt jövedelem meghatározza a maximálisan igényelhető hitelt.
Általában a bank az ingatlanfedezet bizonyos százalékában határozza meg a felvehető hitel összegét. A magas finanszírozású konstrukciónál a hitelbiztosítéki érték 75-80%-a lehet legfeljebb a hitel. A minimálbér mellett igényelt lakáshitel az ingatlan piaci értékének 60-70%-a lehet.
Jövedelem igazolás nélküli hitelnél az ingatlan piaci értékének 50%-a lehet a maximális hitelösszeg.

Minden pénzintézet más jövedelmet vár el a lakáshitel igénylésekor, ezért ezt szükséges alaposan megvizsgálni, hogy a jövedelmünk melyik hitelintézetnél, mekkora hitelfelvételt tesz lehetővé és milyen feltételekkel.

Magasabb jövedelemnél kaphatunk kamatkedvezményt is a banktól. Például amennyiben a jövedelmünk 90-szeresét nem éri el a hitel, akkor kedvezményes hitelt vehetünk fel. Vegyünk alapul havi 140.000 Ft jövedelmet, ebből le kell vonni a megélhetési költséget (Budapest 80.000 Ft, vidék 70.000 Ft). Marad 60.000 Ft szabad jövedelem, amiből még levonásra kerülnek a meglévő hitelek törlesztőrészletei. 60.000 x 90 = 5.400.000 Ft, tehát legfeljebb ekkora hitelt igényelhetünk kedvezményes kamat mellett. Nem árt megvizsgálni több bank hitelkonstrukcióját, mert bankonként változik, hogy milyen feltételek mellett kaphatunk kedvezményeket (ezért nem árt, ha egy olyan hitelbrókerhez fordulunk, aki megfelelő kapcsolatokkal rendelkezik, és helyettünk kedvező feltételeket alkudik ki a banknál).

A lakáshitel tárgyi fedezete

Általában a megvásárolt ingatlan lesz a hitel fedezete. Minden bank más típusú ingatlanokat fogad el fedezetként (pl. nyaraló, külterület, vályog épület, könnyűszerkezetes ház, garázs, tanya, termőföld, építési telek). Általánosan elfogadható fedezet a per-, tehermentes és önállóan forgalomképes ingatlan. A jelzálogok bizonyos körét elfogadják a bankok (pl. lakástakarék-pénztár jelzálogjoga, munkáltatói kölcsön, Magyar Államkincstár jelzálogjoga).

Az olyan fedezet kizárásra kerül, amin magánszemélynek van jelzáloga vagy végrehajtás van rajta. Ezeket az ingatlanokat a speciális problémamegoldó hitelünkkel tudjuk tisztázni, és utána már nagy kereskedelmi bankoknál is vehetünk fel rá hitelt.

Amennyiben magasabb hitelösszeget szeretnénk felvenni, mint amit az ingatlan elbír, bevonhatunk pótfedezetet. Ezáltal önerő nélkül is vásárolhatunk ingatlant.

Fontos, hogy olyan bankhoz forduljunk, amelyik nem fogja nagyon „lehúzni” az ingatlan értékét. Sajnos sokan kerültek olyan helyzetbe a nem megfelelő értékbecslés miatt, hogy csak kevesebb hitelt tudtak felvenni, mint amennyit terveztek.

Törlesztési módok

Annuitásos hitel a legáltalánosabb konstrukció. A lényege, hogy a futamidő folyamán egyenlő törlesztőrészleteket fizet az adós. A törlesztőrészleten belül viszont a futamidő elején fizetjük meg a kamatokat, a végén pedig a tőkét.

A lineáris törlesztési mód lényege, hogy minden hónapban ugyanannyi a tőketörlesztés, havonta változó a kamattörlesztés (mindig az aktuális tőketartozásra vetítve számolják ki).

Lakástakarék-pénztárral kombinált hitelnél igénybe vehetünk állami támogatást a hitel tőkerészére. Ezáltal több százezer forint hitelkamatot tudunk megspórolni a hitel -en.MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>