Devizahitelek

lakashitel103

A jen alapú hitelek révén olcsóbb hitelhez is hozzá lehet jutni, mint a svájci frank hitelek.
Akár 10-20 ezer Ft is lehet a különbség a két hitel között, az első évben.

Viszont a második évtől már lényegesen árnyaltabb a helyzet. A döntést megelőzően egyeztessünk egy hitelszakértővel, mert sokkal nagyobb kockázatot vállalunk, ami azt jelenti, hogy fizetésképtelenség esetén az ingatlanunkat veszélyeztetjük.


Nem lehet tudni, meddig marad alacsony a kamatszint és ami fontosabb, hogy mikor fordul meg a jen árfolyamának a folyamatos gyengülése

A legnagyobb magyar banknál havonta válthatunk a devizanemek között (bár nem biztos, hogy megéri, mert ha átváltjuk a jen hitelt svájci frankra, akkor már 4,45% kamatot fizethetünk).

Japánban hosszú éveken keresztül folytatta a jegybank a nulla kamat politikát, jelenleg 0,5% az irányadó kamat mértéke. Ezért tudnak kedvezőbb kondíciókat nyújtani a bankok a jen alapú hitelnél. Viszont a PSZÁF is a kockázatokra figyelmeztet, emiatt a bankok többsége kivár.

A kamatkockázatnál sokkal nagyobb veszélyt rejt a keresztárfolyamok mozgása. A spekulánsok kihasználják a kamatkülönbözetet a különböző devizák között, de ez a „Carry trade”-nek nevezett kánaán hamarosan véget érhet. Amint egyszerre váltják vissza a több 100 milliárd dollárra rúgó jen hiteleket, hatalmas kilengéseket okozhat a japán jen árfolyamában.
A japán jen nagyobb volatilitását az elmúlt évek is bizonyítják.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is több alkalommal felhívta a figyelmet a devizahitelek kockázataira. Gyakran hangsúlyozták, hogy amíg a forintban nyilvántartott hitelek költségeit viszonylag jól jelzi a teljes hiteldíjmutató, addig az semmit nem árul el egy devizában nyilvántartott hitel árfolyamkockázatáról. Különösen veszélyes éppen akkora törlesztőrészletű hitelt felvenni, mint amekkorát az adós ki tud fizetni. Ilyen esetben ugyanis már egy jelentősebb áringadozás is fizetésképtelenséget okozhat.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>