Hogyan kerülheted el, hogy elbukjad lakáshitel felvételnél az adásvételi szerződéssel egyidejűleg kifizetett foglalót?

lakashitel107

A jogszabályok szerint az minősül foglalónak, ha az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg fizeti ki a vevő az eladónak.

A foglalóról a Ptk. 243 – 245. §-ai rendelkeznek.
A foglaló a szerződés megkötésekor, a szerződés megkötésének jeléül adott dolog. A Ptk. 243. § (1) bekezdésében foglalt szabályból az következik, hogy a foglaló tárgyát a szerződés megkötésekor át kell adni. Amennyiben a foglaló átadása a szerződés kötésekor nem történt meg, a foglaló kikötése érvényesen nem történt meg.

Ezzel az a probléma, hogy a legtöbb bank előírja, hogy az adásvételi szerződést mellékelni kell a hiteligénylés benyújtásakor. Ebből következik, ha a hiteligénylő nem kapja meg a hitelt, akkor elbukja a foglalót.

A kockázatot csökkentheted, ha még a hiteligénylés benyújtása előtt megrendeled az értékbecslést és megkéred a hitelközvetítőt, kérdezze le, hogy szerepelsz-e a KHR rendszerben. Ez azért fontos, mert a bank az értékbecslés alapján állapítja meg, hogy mekkora hitelt lehet felvenni (más tényezőket is figyelembe vesz, pl. jövedelem). Amennyiben a vártnál alacsonyabb értékre becsüli fel az értékbecslő az ingatlant, akkor alacsonyabb lesz a folyósítható hitelösszeg. Ezért érdemes még az adásvételi szerződés megkötése előtt megbízni a banki értékbecslőt, hogy készítse el a szakvéleményt.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>