Hogyan érinti a válsághelyzet a jelenlegi lakáshitel piacot?

lakashitel102

Magyarországon a legtöbb tulajdonos törekszik arra, hogy lakását tehermentesen tartsa. A többség tart a már régóta tulajdonában lévő tehermentes ingatlan lakáshitellel való megterhelésének következményeitől.

A szabad felhasználású hitelek lakásra való ráterhelése jellemző a leginkább napjainkban, hiszen ez az egyik módja nagyobb összegű tőkéhez jutáshoz, amennyiben az szükségessé válna, és a bankok is szívesen fogadják fedezetként.

A hitelválság következményeként csökken a lakáshitel felvételek száma. Inkább azok fognak ezzel a lehetőséggel élni, akik más forrásból is nagyobb hozamot tudnak szerezni, mint amekkora a jelzáloghitel kamata, vagy ha az befektetéshez, kifizetéshez szükségeltetik. Az ilyen jellegű hitelekre kedvezőbb kamatot kell fizetni és a havi törlesztő részlet, valamint a futamidő megfelelő kiválasztásával csökkenthető a kockázat.

A lakásra terhelt lakáshitel akkora legyen, amelynek visszafizetése is megoldható, mert ha rosszul választjuk meg a hitelösszeget kénytelenek leszünk áron alul értékesíteni ingatlanunkat. Több, rendelkezésre álló ingatlan esetén terheljük az alacsonyabb forgalomképességűt, így amennyiben elzálogosításra kerülne sor, a tulajdonunkban lévő jó ingatlan eladását még mindig gyorsabban megvalósíthatjuk.

Több hitelt egy ingatlanra ne terheljünk rá, főként akkor, ha jövedelemhez csak egy forrásból jutunk, hiszen a jelenlegi helyzetben ez bármikor megszűnhet, és a törlesztő részletek be nem fizetésével csak adósságaink növekednének, valamint annak a kockázata, hogy az ingatlan elzálogosítás alá kerüljön. Ha az ingatlanra bejegyzett jelzálog valamilyen hitel tartozás következménye, akkor nehezebbé válik annak majdani értékesítése, mert a jelenlegi széles kínálatban a vevők a problémamentes ingatlanokat keresik. Természetesen az ilyen jellegű hitelekkel nincsen semmi probléma, hiszen nyugaton sokkal magasabb a jelzáloghitelezési arány, ami itthon néhány éve még csak a szárnyait bontogatta, és szakértők akkor még komoly lehetőséget – és a piacon megjelenő pénzmennyiséget – láttak a jelzáloghitelezés későbbi fejlődésében.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>