Minek kell szerepelnie az adásvételi szerződésben?

lakashitel100

Milyen tartalmi és formai követelményeket várnak el a bankok az adásvételi szerződéssel szemben?

A lakásvásárlók többsége tisztában van vele, hogy a bank nevének és a hitelösszegnek szerepelnie kell a szerződésben. Egyes bankok viszont akár több oldalon keresztül sorolják fel a további követelményeket.

Jelentős eltérések lehetnek a bankok előírásai között. Van olyan bank, ami csak néhány általános elvárást fogalmaz meg, például a vételár megfizetésére vonatkozó határidők, másrészt, ügyvédi letétbe kell elhelyezni az eladó nyilatkozatát, hogy lemond a tulajdonjogról, ha folyósította a bank a hitelt. További elvárások lehetnek, hogy az eladó engedélyezi a bank jelzálogjogának a bejegyzését. Az eladó nyilatkozik az ingatlan per, teher és igénymentességéről, valamint a szerződést felbontani, megszüntetni csak a bank írásos engedélyével lehet.


Egyes bankok részletesen felsorolják a követelményeket, vagy előírnak szigorúbb formai követelményeket, szerződés tervezetet is mellékelhetnek. Az előadó kötelezettségvállalása is szerepelhet a követelmények között, hogy lemond a tulajdonjogáról, amint a bank kiadta a kötelezettségvállaló nyilatkozatot. Új lakásvásárlás esetén előírás lehet a beruházó projekthitelének törlési engedélyének bemutatása vagy az eladó előzetes hozzájárulása, hogy az ingatlanra jelzálogjogot jegyezzen be a bank.

Azért érdemes független hitelközvetítőhöz fordulni, mert segítségével nem fordulhat elő, hogy később az adásvételi szerződést módosítani kelljen, ami felesleges plusz költséggel okozhat. A bankok többségénél a hitelbírálat az adásvételi szerződés aláírását követően történik. A foglaló egy biztosítékot jelent az eladónak, viszont a vevő részéről jelentős kockázatot jelent. Ugyanis ha nem kapja meg a hitelt, akkor elbukja a foglalót, amennyiben nem tudja más forrásból teljesíteni az adásvételi szerződés szerint a vételár megfizetését.

Szakértőnk segít a hiteltermékek és a banki előírások közötti eligazodásban>>

Garancia, hogy ne bukja el a foglalót>>


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>